USA Midtvesten

Midtvesten i USA fra nord til syd

Studieturen 15.-26. oktober 2023 har masser af oplevelser som besøg hos giganterne John Deere, AGCO, Corteva og Bayer. Desuden en stribe besøg hos amerikanske farmere med forskellige produktioner, en landbrugsskole, rådgivning og selvfølgelig også nogle helt andre oplevelser som Elvis Presleys Graceland med flere spændende steder. Rejseleder er Bøje Østerlund, tidligere redaktør af Effektivt Landbrug mv., som undervejs oversætter til dansk, så alle kan være med.


Sidste frist for tilmelding og indbetaling af depositum er 14. august 2023


På denne studietur er der mulighed for at vælge afgang fra enten Billund eller København efter først-til-mølle princippet. Via Amsterdam flyver vi til Minneapolis Saint Paul i staten Minnesota. Her starter vores oplevelser for alvor!


Efter ankomsten er der mulighed for at opleve det største shopping center, Mall of America, i USA. Priserne er også lavere her end ellers på grund af mindre moms (tax). I USA er priserne i butikkerne altid uden moms, som tillægges ved kassen.


Allerede næste morgen starter turen mod syd med et besøg på en fabrik, der fremstiller ethanol (sprit) af især majs. I USA er det almindeligt at blande ethanol i benzinen af flere forskellige gode grunde. For farmerne giver det en højere pris på deres majs, end hvis den skal eksporteres.


I løbet af de næste ni dage er der lagt flere besøg på farme med forskellige produktioner som planteavl, mælk, svin og fedekvæg eller en kombination af disse ind.


Inden ankomst til hotellet er der besøg hos Cabela, som er en kæde af meget store butikker med sportsudstyr, våben og meget mere.


Challenger traktorer på bælter og TerraGator
I den mindre by Jackson i Minnesota ligger en større fabrik, hvor AGCO, som blandt andet ejer varemærkerne Massey Ferguson, Fendt, Valtra, Challenger, White med flere, fremstiller sine Challenger bæltetraktorer og TerraGator køretøjer. Vi besøger fabrikken og hører om produkterne.


Om eftermiddagen er der endnu et farmbesøg.


Landbrugsskole, rådgivning og besøg på farme
Turens fjerde dag byder på besøg på et college, som nærmest kan sammenlignes med et gymnasium, hvor der blandt andet undervises i landbrug for dem, der vil være farmere, agronomer med videre.


Om eftermiddagen er der endnu et farmbesøg.


Næste dag er der besøg hos Iowa Farm Bureau, der rådgiver farmerne i lighed med landbrugsrådgivningen i Danmark.

Corteva udvikling og John Deere mejetærskere


I Danmark er globale Corteva kendt for sine sprøjtemidler, sorter inden for majs, udvikling af biologiske bekæmpelsesmidler og bejdse med flere. Vi besøger deres Agriscience Global Business Center i Johnston i staten Iowa, hvor vi får meget mere viden om det, der arbejdes med.


Ved aftenstide ankomst til East Moline, hvor John Deere er meget synlig i den mindre by, der ligger klods op af USA’s mægtigste flod, Mississippi. Efter indkvartering på hotellet er der aftensmad på et skib, der sejler på floden.


Næste morgen bliver brugt til at besøge John Deere mejetærsker fabrikken efterfulgt af et besøg i deres udstillingscenter med en stor, velforsynet butik med merchandise.


Mulighed for at skyde en fuldtræffer
Det er ikke alle, der har lyst til at prøve at skyde. Men er der en eller flere i gruppen, som gerne vil prøve det, besøger vi en typisk amerikansk skydebane, hvor man mod egenbetaling kan prøve at skyde sig til en fuldtræffer.


Om eftermiddagen er der besøg hos Mississippi River Lock & Dam Visitor Center.


Besøg bryggeri og kom helt op i et fantastisk vartegn på 192 meter
I USA er det ikke så nemt at lave besøg på farme om søndagen. Så denne dag er sat af til nogle helt andre, men også gode, helt anderledes oplevelser. Som vel at mærke for det første vedkommende har landbruget som leverandør, nemlig ølbryggeriet Anheuser-Busch, der er et kendt mærke i USA. Efter en rundgang og smagning af øl tager vi ned til Mississippi floden, som også løber forbi storbyen St. Louis i staten Missouri.


Tæt på floden står Gateway Arch, der med sine 192 meter i højden er vartegn for byen St. Louis. Det unikke er, at man også kan komme op i den og få et meget storslået udsyn næsten 360 grader rundt.


Her startede de genmodificerede afgrøder
Alle med blot et mindre kendskab til planteavl ved, at der findes afgrøder, som er genmodificeret til at kunne tåle store mængder Roundup (aktivstoffet glyfosat). Dermed kunne ukrudt i majs, bomuld og soja bekæmpes med et middel, som på alle måder har en bedre miljøprofil end de fleste øvrige midler. Det var forskere hos Monsanto i St. Louis, som i de store laboratorier med tilhørende drivhuse på taget, udviklede og patenterede denne metode. Vi skal se og høre om, hvordan det skete, og hvad der arbejdes med nu, hvor Monsanto navnet er opslugt af Bayer. Læs artikel om skiftet af navn fra et besøg i 2019 her


Memphis er hjertet i amerikansk musik
Hvis du synes, at Graceland i Randers er spændende, så bliver du helt overvældet ved et besøg i det rigtige Graceland i Memphis i staten Tenessee. Stedet købte Elvis Presley til sig selv og sine forældre, da hans berømmelse tog fart, og pengene begyndte at flyde ind på hans bankkonto. Her er der en overflod af alt muligt. Vi får lov at se mange af hans private, møblerede rum, hans ekstravagante tøj, gaver, store samling af biler, motorcykler og sågar et fly. Familiens gravsted er i haven, og det var også her, at hans eneste datter, Lisa Marie Presley, blev begravet i januar 2023.


Resten af tiden i Memphis kan bruges til at shoppe og opleve især Beale Street, som er en meget berømt gade med en masse underholdning siden 1867.


Næsten alt med i prisen
I prisen for turen i delt dobbeltværelse (tillæg for eneværelse) er der helpension, og alle entreer i programmet er inkluderet. Så det er stort set kun lommepenge, der er brug for udover køb af drikkevarer til frokost og aftensmad.


Prisen ved mindst 20 deltagere:
* 29.500 kr. i delt dobbeltværelse
* 6.250 kr. tillæg for eneværelse (få pladser)
Forudsætning for prisen er den nuværende kurs på USD


Kort om studieturen, som er inklusive følgende:
* 12 dage med ud- og hjemrejse
* Fly fra Billund eller København (afhængig af antal pladser) til Minneapolis og retur fra Memphis
* Transport i USA som beskrevet i programmet
* 10 overnatninger med morgenmad på turistklasse hoteller
* 9 frokoster (uden drikkevarer)
* 10 aftensmad (uden drikkevarer)
* Bøje Østerlund, tidligere chefredaktør for Effektivt Landbrug, er rejseleder og oversætter til dansk ved alle besøg, og hvor det ellers er nødvendigt
* Entré til arrangementer/steder nævnt i programmet


Prisen inkluderer ikke:
* Rejseforsikring (erhvervsrejseforsikring er nødvendig for alle, der har landbrug som erhverv - spørg om hvad du/I har brug for af forsikring)
* Transport til og fra danske lufthavne
* Drikkevarer til frokost og aftensmad
* Drikkepenge undervejs
* Personlige udgifter undervejs


Yderligere oplysninger:
Hvis du ønsker yderligere oplysninger kontakt gerne Niels Damsgaard Hansen ved at skrive til mail niels@rejsogoplev.dk

eller ring 51 41 71 58rejs og oplev

Rejs og oplev aps

Vistoftevej 10

8660 Skanderborg

Rejsegarantifonden nr. 2911

Cvr. nr.: 39500426

Tlf.: 51 41 71 58

mail: oplev@rejsogoplev.dk