Schweiz

Studietur til Schweiz og Frankrig

På denne tur er der fokus på pløjefri dyrkning med besøg på landbrug, forsøg og forskning i dagene 22.-25. oktober 2023. Tilmelding senest 21. august 2023.


Interessen for sund jord med pløjefri dyrkning/Conservation Agriculture er stor i mange lande. Det gælder også i Schweiz, som på mange måder har været et foregangsland - også med Conservation Agriculture.


På studieturen er der besøg på flere landbrug, forsøg med jordbearbejdning mv. og en statsejet forsøgsstation samt et landbrug i Frankrig.


Undervejs bliver der oversat til dansk, så alle kan være med. Desuden er der tid til at gå i dybden med det, vi ser og hører - og tid til at snakke med hinanden om alt det, vi finder mest interessant inden for pløjefri dyrkning.


Rejseleder er Niels Damsgaard Hansen, som i mange år arbejdede som freelance journalist mv. for FRDK. Med fra FRDK er tovholder Anne Kjærsgaard Krogh.


Søndag er det muligt at flyve enten fra Billund eller København til Basel, hvor vi overnatter nær lufthavnen. Da det kan være usikkert med tidspunkterne for ankomst, er aftensmad ikke inkluderet denne aften.


Mandag morgen kører vi med bus til det første besøg hos den yngre, franske pløjefri landmand Valentin Matthey. Han sår fortrinsvis direkte og følger mest muligt principperne i Conservation Agriculture. Efter det spændende besøg kører vi tilbage til Schweiz for
at besøge formanden for Swiss No-Till, Reto Minder. Han er også pløjefri landmand og fortæller om sin måde at dyrke med direkte såning, som er meget alternativ, idet han også kombinerer dyrkning af hvede med gulerødder med flere afgrøder.

Derfra kører vi til et træningscenter for skovbrug med fine faciliteter til overnatning. Her bor vi i to nætter og spiser aftensmad mandag og tirsdag aften.


Tirsdag starter vi med at besøge det kendte forsøgsareal i Oberacker, hvor vores tre værter, Wolfgang G. Sturny, Claudia Maurer og Andreas Chervet, fortæller os indgående om forsøgets formål og interessante resultater. Derfra kører vi den korte vej til Weltacker Bern, som er et demobrug, hvor det bliver vist, hvordan vi mennesker brødføder os som gennemsnit. Vi bruger 2.000 kvadratmeter hver, og af dem er 60 procent korn, fem procent grønsager og resten andre afgrøder.

Dagens sidste besøg er hos den tidligere formand for Swiss No-Till, Hanspeter Lauper og hans søn, Raphael Lauper, som driver en maskinstation og landbrug med fokus på direkte såning med en hjemmekonstrueret såmaskine.

Efter det kører vi tilbage til træningscentret, hvor vi får aftensmad og overnatter.


Onsdag morgen forlader vi stedet med vores bagage og kører til besøg hos Agroscope, der er en forsøgsstation ejet af den schweiziske stat. Her bliver der også arbejdet med pløjefri dyrkning, som vi skal høre om fra Raphaël Wittwer og hans kollegaer.
Herfra returnerer vi til Basel lufthavn, hvorfra der flyves retur til Billund og København.
Se mere om de enkelte besøg i dagsprogrammet


Kort om studieturen

Prisen for at deltage i delt dobbeltværelse er 9.975 kroner pr. person inklusiv:
* fly fra København/Billund til Basel og retur inklusiv håndbagage og en kuffert på maks. 23 kg
* tre overnatninger med morgenmad
* to aftensmad (uden drikkevarer)
* tre frokoster (uden drikkevarer)
* transport i bus som beskrevet i programmet
* rejseleder, der oversætter til dansk efter behov


Ikke inkluderet:
* personlig erhvervsrejseforsikring (nødvendig for
alle landmænd)
* øl/vin til frokost og aftensmad
* tillæg eneværelse 950 kroner pr. person


rejs og oplev

Rejs og oplev aps

Vistoftevej 10

8660 Skanderborg

Rejsegarantifonden nr. 2911

Cvr. nr.: 39500426

Tlf.: 51 41 71 58

mail: oplev@rejsogoplev.dk