Studieturen har fagligt fokus på mælkeproduktionen i landet, og herunder klimatilpasning, irsk kultur og den betagende natur. I prisen er inkluderet alle programpunkter, entreer og alle måltider.
Seneste tilmelding den 28. juli
Irland er et landbrugsland ligesom Danmark men med en næsten dobbelt så stor mælkeproduktion, mange kødkvæg og endnu flere får.
Mælkeproducenter, klima og miljø
Irland omtales ofte som ‘Den grønne ø’, og det grønne irske græs er en vigtig del af foderet for Irlands 1,4 millioner malkekøer. Men hvordan håndterer de irske landmænd hensynet til klima og miljø? Det kigger vi på ved besøg hos malkekvægsbesætninger og rådgivning. Irland har fokus på bæredygtighed gennem flere programmer, hvor der arbejdes med ændringer af praksis såsom forbedring af fodereffektivitet, bedre genetik og mere klimavenlig gødskning.
Irlands oste og tørvegravning
Irerne fortæller gerne om deres osteproduktion, og at de er lige i hælene på Frankrig, der ellers er kendte for deres prisvindende oste verden over. Det endelige program for rejsen forventes at indeholde fortællingen om ostens vej fra ko til bord ved besøg på et gårdmejeri.
Gennem mange år er der blevet gravet tørv i Irland. Det sker stadig dog i mindre omfang. Vi hører om moserne, tørvegravning og miljøpåvirkning på en guidet tur i en del af ‘Bog of Allen’.
Kultur: øl, whisky, musik og et par hyrdehunde
Den irske øl, whisky, pubkulturen og irsk folkemusik er et must at opleve, når man besøger Irland, og naturen er værd at dvæle ved.
Den ser vi især ved ’Cliffs of Moher’, hvor Irlands vestkyst møder det Nordlige Atlanterhav, og når vi besøger ’The Burren’, der er en kæmpe sandstensslette. Alt sammen oplever vi på en rundrejse fra Dublin over Cork og Galway tilbage til Dublin, hvor vi på turen også skal se irske hyrdehunde i arbejde.
Undervejs møder vi naturligvis de to irske piger: Molly Malone i Dublin og The Galway Girl i Galway. Ikoniske, kendte og støbt i bronze med hver deres historie og sange tilknyttet.
Hør sangen om Molly Malone med The Dubliners.
Og sangene om The Galway Girl med Steve Earle og Ed Sheeran.
Dag til dag programmet herunder er nærmere uddybet i rejseprogrammet - klik på den orange knap øverst på siden.
Søndag den 5. Oktober - Udrejse, Guiness og Dublin
Udrejse fra Billund kl. 6.25 og København kl. 8.05
Vi rejser samlet fra København til Dublin, hvor vi lander kl. 9.25
Efter et frokoststop ankommer vi til Guiness Storehouse, hvor vi på en rundtur bliver ført ind i brygningen af den verdensberømte drik og smager på den.
Vi fortsætter til hotellet i Dublin, der er Irlands hovedstad. Dublin gennemstrømmes af floden Liffey, og vi bor på den ene side af floden i gåafstand til centrum på den anden side af den.
Mandag den 6. oktober – Landbrugsbesøg, klima og miljø i samarbejde med Teagasc
Efter morgenmaden fortsætter vi sydpå mod Cork, hvor vi skal overnatte de næste to dage.
Dagens program er under udarbejdelse i samarbejde med Teagasc – Styrelsen for landbrug- og fødevareudvikling. Programmet har fokus på rådgivning af kvægbrug vedrørende klima og miljø.
Tirsdag den 7. oktober – Landbrugsbesøg i samarbejde med ICBF
Vi kører ud fra Cork og besøger mælkeproducenter i området.
Dagens program er under udarbejdelse i samarbejde med ICBF, der er ansvarlig for den irske kvægdatabase og avlsprogrammet for både malke- og kødkvæg. Besøgene vil blandt andet fokusere på den store irske satsning på at forbedre sundhed og velfærd i malkekvægsbesætningerne ved brug af avlsmæssige gode kødkvægstyre, samt arbejdet for at reducere methanudledning.
Sidst på dagen besøger vi Jameson Whisky Distillery, før vi vender tilbage til Cork.
Onsdag den 8. oktober – Landbrugsbesøg og byvandring i Galway
Efter morgenmaden pakker vi bussen og sætter kurs nordpå mod Galway, hvor vi overnatter de næste to dage.
Vi besøger en mælkeproducent eller et gårdmejeri undervejs, og forventer at ankomme til Galway først på eftermiddagen. Her er der mulighed for at udforske Galway på egen hånd, før vi mødes til fælles aftensmad. Eller man kan vælge at tage med rejselederne på en lille byvandring til nogle af Galways seværdigheder. Der hører naturligvis fortællinger og historier med til de ting, vi stopper ved og ser.
Torsdag den 9. oktober: Voldsom vestkyst, unik natur og irske hyrdehunde
Vi bruger dagen i området og skal blandt andet opleve den irske vestkysts voldsomme møde med Atlanterhavet. Vi stopper ved Cliffs of Moher, der er et af Irlands helt store turistmål.
Området The Burren er en kalkstensslette, der som en mosaik er gennembrudt af græs-, skovland, hasselkrat og søer. Området er unik natur, der danner voksested for 74% af Irlands vilde blomsterarter. Kommer man på den rette årstid er der mulighed for at studere mange forskellige orkideer. I området ligger Caherconnell Stone Fort & Sheepdog Demonstrations, hvor vi skal opleve hyrdehunde i arbejde.
Fredag den 10. oktober – Højmose, tørv og landbrugsbesøg før hjemrejse.
Vi forlader hotellet tidligt for at få mest muligt ud af dagen før hjemrejsen først på aftenen.
I århundrede har de irske moseområder bidraget med tørv til både husholdning og kommercielle virksomheder.Vi besøger Lullymore Heritage & Discovery Park Ltd., hvor vi på en guidet gåtur gennem skov- og tørveområder, bliver klogere på, hvordan samfundet har interageret med tørveområderne i årtusinder.
Som det sidste før hjemrejsen besøger vi Thomas Carpenter, som er mælkeproducent med et ret nyt, større staldanlæg og desuden avler kartofler. Thomas Carpenter har 700 køer.
Vi fortsætter derfra til Dublins lufthavn, hvor vores fly afgår kl. 19.05. Ankomst København kl. 22.15. og Billund kl. 23.55
Rejseledere med kendskab til kvæg
Rejseledere på turen er Anne og Gert Aamand. Gert er agronom og har en lang karriere indenfor kvægavl med mange internationale relationer blandt andet som CEO for Nordisk Avlsværdivurdering.
Anne har mange års erfaring som professionel rejseleder og guide. Undervejs på rejsen bliver der fortalt om landet og områder, vi rejser igennem.
Ved besøgene oversættes til dansk.
Kort om turen, hvis pris er inklusive følgende:
Prisen ved mindst 16 deltagere er:
Prisen inkluderer ikke:
Du kan læse meget mere om turens indhold i dagsprogrammet, som du kan se her på hjemmesiden. Har du spørgsmål, så skriv gerne til gert@rejsogoplev, eller ring til Gert: 21 71 77 88, Anne: 40 27 28 98
Tilmelding senest den 28. juli.
Rejs og oplev aps
Vistoftevej 10
8660 Skanderborg
Rejsegarantifonden nr. 2911
Cvr. nr.: 39500426
Tlf.: 51 41 71 58
mail: oplev@rejsogoplev.dk