Nepal

Studietur til Nepal

- hvor de 10 deltagere både kommer til den lave del af landet mod  syd og til Himalaya bjergkæden mod nord. Det er en rejse fyldt med oplevelser i et land, som er inde i en stor udvikling.


Nepal er et land med rigtig mange ”ansigter” - blandt andet i form af flere klimazoner fra lavlandet i syd mod den indiske grænse til verdens tag i form af Himalaya bjergene i nord mod den kinesiske grænse.


Hertil kommer udover de vidt forskellige levevilkår også flere betydende religioner i form af buddhister især mod nord i bjergene og hinduer i lavlandet mod syd.


Nepal er desuden stadig et af verdens fattigste lande, og mange lande inklusiv Danmark har i årtier hjulpet nepaleserne med at udvikle landet på mange forskellige måder. Deres landbrug, sundhedsvæsen, undervisning, iværksætteri med mere.


Godt kendskab til hjælpearbejde
Det er udfordrende at lave hjælpearbejde i Nepal af mange forskellige grunde, men det lykkes også at få skabt gode resultater til gavn for den brede befolkning. Det ved såvel rejseleder Per Østergaard en del om, som Niels Damsgaard Hansen, indehaver af rejsogoplev, en del om, fordi de begge har været aktive i hjælpearbejde i Nepal.


Begge har som uddannede landmænd været med til at udvikle og dermed forbedre de anvendte dyrkningsmetoder og pasningen af husdyrene. Udfordringen er især, at indtil videre har alle nepalesiske familier haft små jordlodder, hvor de har dyrket til eget forbrug plus salg af overskydende produktion på lokale markeder eller til opkøbere.


Et landbrug på vej mod nye tider
Meget få nepalesere er dermed heltidslandmænd, der udelukkende laver landbrug med salg af produktionen for øje, som vi kender det i Danmark.
Men en stigende mekanisering, hvor mindre traktorer med simple redskaber afløser bøfler og køer som trækkraft betyder, at der frigøres stadig mere arbejdskraft til håndværk, industri og servicefag.
Det er noget af denne udvikling, deltagerne kommer til at stifte bekendtskab med på studieturen.


Virkelig mange arbejder i udlandet
Nepal er i en fase, hvor mange lige som i Danmark i 1900-tallet er på vej væk fra de små landbrug til andre erhverv.
Men da der endnu ikke er så mange arbejdspladser udover nogle i servicefagene, byggeri, undervisnings- og sundhedssystemet samt den offentlige administraton i Nepal, finder arbejdssøgende nepalesere jobs uden for landets grænser. For eksempel i arabiske lande, Korea, Japan, og hvor de ellers kan få arbejdstilladelser.

Således har indtægterne fra arbejde i udlandet i mange år været landets absolut største indtægtskilde, efterfulgt af turisme.


Vandring i bjergene er virkelig populært
Vandreture i Nepal er nok verdens mest populære, og der er enorme naturoplevelser på disse ture. De varer fra 1-18 dage.
Nationaltræet i Nepal er rhododendron, og på vandreturen er der et rigt udvalg af store
rhododendron.


En venlig og imødekommende befolkning
BNP var i 2022 kun 1.340 USD i gennemsnit pr. indbygger - eller lige omkring 10.000 kroner.
Selv om de fleste derfor er meget fattige efter vores målestok, er det en meget venlig og imødekom-mende befolkning fordelt på flere end 50 etniske grupper.
Det nationale sprog er Nepali, som tales af cirka 60 procent af befolkningen.
Cirka 85 procent er hinduer, 10 procent buddhister og fire procent muslimer. Hinduer og buddhister lever i fredelig sameksistens.
”Nationalretten” er Daal Bhat, som er kogte ris, linsesuppe, blomkål, spinat og lidt kød. Det spises af mange blot to gange dagligt.


Himalaya bjergene kaldes verdens tag
Himalaya bjergkæden er dannet for 60 millioner år siden, hvor den indiske kontinentalplade stødte sammen med den asiatiske kontinentalplade - og der er stadig små bevægelser i pladerne. Derfor kan der også forekomme jordskælv - det seneste voldsomme var 15. april 2015 omkring hovedstaden Kathmandu.
Vejret fra bjergene er præget af store forskelle i temperaturen - ofte en forskel fra -10 grader til +45 grader.


Næsten alt med i prisen
I prisen på 28.600 kroner for turen i delt dobbeltværelse (tillæg for eneværelse) er der helpension. Så det er kun visum til Nepal udover drikkevarer og lommepenge, du selv skal betale undervejs.
Det er nemt at tilmelde sig via hjemmesiden - eller brug tilmeldingsblanketten (bagerst i dette program), som sendes til Niels Damsgaard Hansen på mail: niels@rejsogoplev.dk


  • Rejsen er inklusive følgende:
    15 dage med ud- og hjemrejse
    Fly fra København Kathmandu og retur
    Indenrigsfly som beskrevet i programmet
    Transport i Nepal som beskrevet
    12 overnatninger med morgenmad som beskrevet i dagsprogrammet
    12 aftensmad (uden drikkevarer)
    13 frokoster
    Per Østergaard er rejseleder med godt kendskab til Nepal fra flere rejser - han oversætter undervejs, så alle deltagerne får del i den store oplevelse.


  • Prisen inkluderer ikke:
    Drikkevarer til frokoster og aftensmad
    Visum til Nepal - ca. 30 US-dollars
    Rejseforsikring - spørg gerne om, hvad du/I har brug for af forsikring
    Personlige udgifter undervejs


Prisen ved mindst 10 deltagere er:
* 28.600 kroner i delt dobbeltværelse
* Tillæg for eneværelse 2.800 kroner


Indbetaling af depositum 10.500 kroner, skal ske senest 15. november 2024, som er sidste frist for tilmelding. Tilmelding er først bindende efter betaling af depositum. Se i øvrigt de nærmere betingelser for rejsen på tilmeldingsblanketten bagerst i dette program.


Se i øvrigt de nærmere betingelser for studieturen bagerst i programmet på tilmeldingsblanketten.